Chirurgie cardiovasculara

Chirurgie cardiovasculara

chirurgia_cardiovasculara_400Chirurgia cardiovasculara este specialitatea chirurgicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentuil afectiunii inimii sauvaselor mari, efectuate de catre chirurgi cardiaci. Chirurgia cardiovasculara de foloseste frecvent pentru a trata complicatii ale bolilor cardiace ischemice (de exemplu, by-pass aorto-coronarian), corectia bolilor congenitale de inima, sau de tratament ale bolilor cardiace valvulare dobandite din diverse cauze incluzand endocardita, boli reumatismale cardiace si ateroscleroze. Aceastea includ de asemenea transplanturile cardiace.

Operatie pe cord deschis

Operatia pe cord deschis este o interventie chirurgicala, in care inima pacientului este deschis si se efectueaza interventie chirurgicala pe structurile interne ale inimii. Acest procedeu a fost descoperit de dr. Wilfred G. Bigelow de la Universitatea din Toronto care a constatat ca interventia asupra de patologilor intracardiace se pot efectua mai bine, intr-un mediu nemiscat si fara curgerea sangelui in zona operata. Metoda presupune ca inima trebuie sa fie oprita si drenata de sange. Prima corectie intracardiaca cu succes a unui defect congenital cardiac s-a efectuat la 2 septembrie 1952 de Dr. C. Walton Lillehei si Dr. F. John Lewis la Universitatea din Minnesota folosind hipotermia. in anul urmator, in chirurgul sovietic Aleksandr Aleksandrovich Vishnevskiy a efectuat prima interventie chirurgicala cardiaca sub anestezie locala. Chirurgii si-au dat seama de limitarile hipotermiei - opratiile complexe intracardiace necesita mai mult timp si pacientul are nevoie de fluxul sangvin pentru organism, in special pentru creier. Pacientul are nevoie de functia inimii si cea pulmonara furnizate printr-o metoda artificiala, de unde termenul de bypass cardiopulmonar. Dr. John Heysham Gibbon de la Jefferson Medical School din Philadelphia, a raportat in 1953 prima utilizare cu succes a circulatiei extracorporeale, prin intermediul unui oxigenator, dar a abandonat metoda, dezamagit de esecuri ulterioare. in 1954, Dr. Lillehei a realizat o serie de succese cu operatii la care mama sau tatal pacientului erau folositi ca „aparat extern cardio-pulmonar”. Dr. John W. Kirklin de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a inceput folosirea pompei-oxigenator de tip Gibbon intr-o serie de operatii cu succes care a fost urmat curand de chirurgi din diferite parti ale lumii. Dr.Nazih Zuhdi a efectuat prima interventie cu hemodilutie totala pe cord deschis pe Terry Gene Nix, in varsta varsta de 7 ani pe 25 februarie 1960, la Spitalul Mercy, Oklahoma City. Operatia a fost un succes, cu toate acestea, Nix a murit trei ani mai tarziu, in 1963.

Operatii cardiace moderne pe cord batand

Incepand cu anii 1990, chirurgii au inceput sa efectueze by-pass aorto-coronarian pe cord batand (OPCABG) fara by-pass cardiopulmonar mentionat anterior. in aceste operatiuni, inima bate in timpul interventiei chirurgicale, dar este stabilizata pentru a oferi o zona de lucru aproape fara miscare la care vasele sangvine ocolesc zona blocata, prin folosirea endoscopului.

Operatii cardiace minim invazive

Aceste operatii sunt asistate de robot folosind metoda laparoscopica, unde aparatura este actionata de chirurg. Avantajul metodei consta in faptul ca incizia facuta este foarte mica in comparatie cu operatii clasice unde incizia are o marime astfel ca chirurgul sa-ti poata introduce mainile, raman doar trei gauri prin care sunt introduse braturile "robotului".